Sunday, 24 February 2013

19 Questions of Political Parties

POLITICAL PARTIES | Question Answers

QUESTION ANSWERS OF POLITICAL PARTIES FOR CLASS X (CBSE) NCERT

1. State the various functions political parties perform in a democracy?
Ans: The various functions of political parties are:
(i) Contest Elections: In most democracies, political parties contest elections.
(ii) Policies and Programmes: Political parties put forward different policies and programmes among which the voters opt.
(iii) Form and Run the Government: Political parties form and run government in a democratic country.
(iv) Law Making: Political parties play a decisive role in making laws for the country.
(v) Role of the Opposition: The loosing party in the election acts as the opposition party. It keeps a check on the ruling party.
(vi) Form the Public Opinion: Political parties shape public opinion.
(vii) Access to Government Machinery and Welfare Schemes: Political parties provide people access to government machinery and welfare schemes.

2. What are the various challenges faced by political parties?
Ans: Following are the various challenges faced by political parties:
(i) Lack of Internal Democracy: All over the world there is a tendency in political parties towards the concentration of power in the hand of one or few leaders at the top. This leads to lack of internal democracy in a political party.
(ii) Dynastic succession: In many parties, the top positions are always controlled by members of one family. This is unfair to other members of that party.
(iii) Money and Muscle power: The parties are indulged in the use of money and muscle power for winning elections. This hampers the democracy from developing and lessens the importance of genuine leaders within the party.
(iv) Meaningful choice of the Voters: The parties have almost common ideologies, so there is lack of meaningful choices before the voters.

3. Suggest some reforms to strengthen parties so that they perform their functions well.
Ans: Suggestions to strengthen parties:
(i) There should be some laws to regulate the internal affairs of parties. They should follow their constitution.
(ii) There should be state funding of elections.
(iii) It should be made mandatory for all political parties to reserve minimum seats for women.
(iv) The people should put pressure on political parties through petitions, publicity and agitations.

4. What is a political party?
Ans: A political party is a group of people who come together to contest elections, and form and run government by holding power in the government.

5. What are the characteristics of a political party?
Ans: The characteristics of a political party are given below:
(i) Political party is a group of people coming together to contest elections and share power.
(ii) It agrees on some policies and programmes for the society with a view to promote collective good.
(iii) It seeks to implement these policies by winning popular support through elections.
(iv) It reflects a fundamental political division of the society.
(v) It is known by which part it stands for, which policies it supports and whose interest it upholds.

6. A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a….
Ans: Political party.

7. Match List I (organizations and struggles) with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I                                                                       List II
1. Congress Party                                     A. National Democratic Alliance
2. Bharatiya Janta Party                           B. State Party
3. Communist Party of India (Marxist)    C. United Progressive Alliance
4. Telugu Desam Party                             D. Left Front

      1  2  3  4
(a) C A B D
(b) C D A B
(c) C A D B
(d) D C A B
Ans: (c) C A D B

8. Who among the following is the founder of the Bahujan Samaj Party?
A. Kanshi Ram
B. Sahu Maharaj
C. B. R. Ambedkar
D. Jotiba Phule
Ans: A. Kanshi Ram

9. What is the guiding philosophy of the Bharatiya Janta Party?
A. Bahujan Samaj
B. Revolutionary democracy
C. Integral humanism
D. Modernity
Ans: B. Revolutionary democracy

10. Consider the following statements on parties.
A. Political parties do not enjoy much trust among the people.
B. Parties are often rocked by scandals involving top party leaders.
C. Parties are not necessary to run governments.

Which of the statements given above are correct?
(a) A, B and C
(b) A and B
(c) B and C
(d) A and C
Ans: (a) A and B

11. Name the three components of political parties.
Ans: The three components of political parties are:
(i) The leader
(ii) The active members
(iii) The followers

12. What is meant by Uni-party system and Multi-party system? Give an example.
Ans: Uni-party system:- There is only one political party in country. This party system is followed in China.
Multi-party system:- There are three or more parties in the political sphere. Every party has the capacity to win the elections and form the government. Sometimes, no party gets the majority and they join together to form the government. The multi-party system is followed in India, Denmark and France.

13. Discuss the various ways of classifying the political system and the political parties.
Ans: (i) On the basis of the number of parties:-
(a) Uni-party system
(b) Multi-party system

(ii) On the basis of the area of influence:-
(a) National party
(b) Regional party or Local party

(iii) On the basis of ideology:-
(a) Leftist party
(b) Rightist party

14. Describe one merit and one demerit of the Bi-party system.
Ans: Bi-party system has a stable and powerful government. But in this system, majority party often becomes absolute and does not care for the opposition at all.

15. What is the general view of the people about the political parties?
Ans: Most people tend to be very critical of political parties. They tend to blame political parties for all that is wrong with our democracy and our political life.

16. Why don’t parties give enough tickets to women? Is that also due to lack of internal democracy?
Ans: Most of the Indian societies have patriarchal mentality. Men do not want to loose power if the parties give tickets to women, steadily the power will go into women’s hands. The patriarchal Indian society is not ready to accept it.
Yes, this is an example of lack of internal democracy.

17. What is meant by an alliance?
Ans: There are three or more political parties in the multi-party system. Each party has the capacity to win the elections and form the government. Sometimes no single party wins the majority and several parties join together to form the government. This is called an alliance.

18. What is meant by the dynastic succession in the political system?
Ans: In any political party the real power is with a few top leaders. All the members are not consulted before taking decisions for the party. The top positions are generally controlled by the members of particular family. Members close to such families get advantage and favours in getting important positions. This is unfair for other members of the party. This is not good for democracy. People from socially weaker sections of the society find it difficult to rise to the top positions.

19. What is the importance of opposition party in a democracy?
Ans: In a democratic set-up, opposition plays a vital role. A good and strong opposition keeps a check on the ruling party. It ensures that the ruling party does not misuse its powers. It also shows the weakness of the ruling party. It keeps a check on the bills and expenditures of the government. The opposition party ensures that the rights and liberties of people are not curtailed by the government.

Class 10 Social Science tips and tricks to score 100% marks

Through this useful resource "HOW TO SCORE 100% MARKS IN CLASS 10 SOCIAL SCIENCE (CBSE)" you will know how to develop and prepar...

Popular Posts