Sunday, 24 February 2013

Notes on Nationalist Movement in Indo-China | Q&A

Q&A OF NATIONALIST MOVEMENT IN INDO-CHINA

Short Answer Type Questions of The Nationalist Movement in Indo-China


01. What were the two main religions in Indo-China? By whom was Christianity introduced in the country?
Ans: Buddhism and Confucianism were the 2 major religions of Indo-China. Christianity in Vietnam was introduced by the French (missionaries).

02. What is Hoa Hao movement? Name its founder.
Ans. Hoa Hao (1939) was an anti-colonial religious movement popular in the fretile Mekong Delta region of Vietnam. Its founder was Huynh Phu So.

03. Mention any 2 factors which prevented the growth of Vietnam in the early 20th century?
Ans: (a) High Population level
(b) Low agricultural productivity
(c) Extensive indebtedness of peasants. (Any 2)

04. Give names of 2 types of chemical weapons used by the Americans against the Vietnamese.
Ans: Chemical weapons used by the Americans against the Vietnamese were:
(a) Napalm Bomb
(b) Agent Orange.

05. Who were referred to as "Colons"?
Ans: The French people who permanently lived in colonies like Indo-China were known as "Colons".

06. When and with what aim was Tonkin Free School set up?
Ans: Tonkin Free School was set up in 1907 to provide western style of education to Vietnamese people in order to westernize them.

07. When and why was the Scholars Revolt Movement organized by the Vietnamese?
Ans: The Scholars Revolt Movement was organized in 1868 as a protest against French Control and the spread of Christianity.

08. What is meant by the Ordinance 10?
Ans: Ordinance 10 was a French law which permitted Christianity to be practiced but outlawed Buddhism.

09. What was the name of the book written by Phan Boi Chau?
Ans: The History of the Loss of Vietnam.

10. When was the monarchy overthrown in China?
Ans: In 1911 by the Chinese Revolution of 1911.

11. Who was Sun Yat-sen?
Ans: He was a great Chinese nationalist, instrumental in establishing the republic in China in 1911.

12. Who founded the Communist Party in Vietnam?
Ans: Ho Chi Minh.

13. Which country occupied Vietnam in 1940?
Ans: Japan.

14. What were Vietcong and Vietminh?
Ans: Communist army of the Vietnamese under Ho Chi Minh was known as "Vietcong ". The league for the independence of Vietnam that fought against the Japanese occupation of Vietnam was known as 'Vietminh'.

15. In which year was the Democratic Republic of Vietnam founded? Who was its 1st President?
Ans: The Democratic Republic of Vietnam founded in 1945. Ho Chi Minh was the first president of the Republic.

16. Which was the most serious challenge which the new republic had to face?
Ans: The most serious challenge which the new republic had to face was the French trying to regain control over Vietnam by using the emperor Bao Dai.

17. What was the most significant result of the peace negotiations held at Geneva after the defeat of the French of the French forces in 1954?
Ans: The most significant result was Vietnam came to be divided into two parts - the South Vietnam and the North Vietnam.

18. Who led the Coup in South Vietnam?
Ans: Ngo Dinh Diem led to the Coup in South Vietnam.

19. What is meant by NLF? What role did it play in Vietnamese struggle?
Ans: NLF i.e. National Liberation Front. It opposed the authoritarian regime of Ngo Dinh Diem and played a significant role in the unification of the country (i.e. North and South Vietnam).

20. Which film reflected the moral confusion that had been caused in the US due to US Vietnam War?
Ans: Film by John Ford Coppala's 'Apocalyse Now'.

SUGGESTED POSTS:
35 MCQs of Nationalist Movement in Indo-China
9 Tips to Perform Well in Exam
10 Tips for Board Exam
What is CBSE Open Book Exam?


NCERT TEXTBOOK QUESTIONS OF NATIONALIST MOVEMENT IN INDO-CHINA


Q.1. Write a note on what was meant by the ‘civilizing mission’ of the colonizers.
Ans: Unlike other colonizers, the French colonizers did not only aim for economic exploitation of their colonies. The French colonizing mission was also driven by the idea of a ‘civilizing mission’. Just as the British had done in India, the French claimed that they would introduce modern, civilized life to the Vietnamese. The French believed that like all the Europeans it was their duty to civilize the colonies even if this meant destruction of local cultures, religion and traditions.

Q.2. Explain the following —
(a) Only one-thirds of the students in Vietnam would pass the school level examinations.
(b) The French began building canals and draining lands in the Mekong delta.
(c) The Government made the Saigon Native Girls School take back the students it had expelled.
(d) Rats were most common in the modern, newly built areas of Hanoi.
Ans: (a) Just about one-thirds of the students in Vietnam would pass the school examinations. This happened mainly as a well-planned policy was followed to fail the final year students. This meant they could never qualify for the white collar jobs. On an average 2/3rd of the students were failed.

(b) The French began building canals and draining lands in the Mekong delta. They did this to gain increase in cultivation especially of the rice crop. By doing this, they would be able to sell rice in the international market and earn a lot of money.

(c) At Saigon Native Girls the School, a problem came up in 1926. A Vietnamese girl refused to vacate her front seat for a local French student. For this, she and later her supporting students were expelled from the school. Soon the agitation spread and protests began.
When the situation became pretty serious the French government forced the school authorities to reinstate the girls in the school.

(d) The French wanted to modernize Vietnam. They modernized a part of Hanoi city with beautiful architecture and clean, wide roads. They planned a good sewage system for the area. But the other part of Hanoi was filthy and unattended to. The rats from the filthy areas soon reached the clean part of the city through sewage systems and soon modern Hanoi was suffering from rats everywhere and the accompanying plague.

Q.3. Describe the ideas behind the Tonkin Free School. To what extent is it a typical example of colonial ideas in Vietnam?
Ans: Like other colonizers, the French also thought that they were on a civilizing mission. Thus the Tonkin Free School was opened to give Western education. The school taught science, hygiene and French, other than the common subjects. For these three subjects the students had to attend evening classes and also pay separately. The students were not only made to attend these classes but they were asked to sport modern looks too. A typical example of this was that Vietnamese were asked to cut off their long hair and adopt a short hair cut which was absolutely against their culture.

Q.4. What was Phan Chu Trinh’s objective for Vietnam? How were his ideas different from those of Phan Boi Chau?
Ans: The objectives of the two nationalists, Phan Chu Trinh and Phan Boi Chau, were different from each other.
Phan Chu Trinh (1871 – 1926) did not want to resist the French with the aid of monarchy. He was influenced by the Western idea of democracy and wanted to set up a democratic republic of Vietnam.
Phan Boi Chau (1867 – 1940) went on to form a revolutionary society with Prince Cuong De. So we can say that Phan Boi Chau favored monarchy and Phan Chu Trinh favored a republic.

Q.5. With reference to what you have read in this chapter, discuss the influence of China on Vietnam’s culture and life.
Ans: China was a large and close neighbour of Vietnam. It was obvious that the former would influence the latter. There were strong trade links due to sea trade as all trade between any part of Asia and China had to pass through Vietnamese ports. The two countries shared the same religious beliefs, namely Buddhism and Confucianism. The ideas spread by Confucius, a great Chinese thinker, religious leader and philosopher had deeply influenced the social and cultural aspects of Vietnam.
When the trans-Indo-China rail and road network developed, the imperialist power wanted it as a link between North and South Vietnam and China. This brought the countries even more close. They were under imperialist rules for long making them share cultural, religious, historical and economic commoners.

Q.6. What was the role of religious groups in the development of anti-colonial feelings in Vietnam?
Ans: Religion had always played a pivotal role in the lives of people in Vietnam. This fact was used well by the imperialists to aid in their control over the colonies. Thinking this, the imperialists imposed their religion on the Vietnamese locals. Thus anti-imperialist feelings arose in Vietnam against the French imperialist forces. Vietnam followed Buddhism and Confucianism.
The French wanted to convert the Vietnamese to Christianity. The Vietnamese revolted against this French intention in 1868. This revolt was called the ‘Scholars Revolt’, which was followed by the killing of about one thousand Catholics. Huynh Phu So began a movement called Hoa Hao, but he was declared mad by the French. Followers of Huynh Phu So were sent to concentration camps. All those actions of French could still not suppress nationalism in Vietnam.

Q.7. Explain the causes of US involvement in the war in Vietnam. What effect did this involvement have on life within the US itself?
Ans: The struggle for freedom by Vietnamese people was a long-drawn one. They faced the French, the Japanese and the USA. Many causes led the US to get involved in the Vietnam war. The US government was afraid that communism would find a stronghold in Vietnam. The US feared this would endanger the other capitalist countries. With these thoughts, the US was always ready to fight communist strongholds in any part of the world. The rise of communism in Vietnam was seen as a threat and US stepped in to intervene.
France had been facing insulting revolts from Vietnam. France being a capitalist country, the US felt it had to step in to save French honour, as one of the capitalist brethren. Moreover, the French had been an ally of US in the Second World War.

Q.8. Write an evaluation of the Vietnamese war against the US from the point of view of a
(a) porter on the Ho Chi Minh Trail.
Ans: From 1965 to 1972, the US-Vietnam War continued and caused losses to both US and Vietnam.
The Vietnamese people suffered human and property losses, yet they never stopped their struggle for freedom. Here it is important to mention the role played by the porters in getting freedom and unity of Vietnam. The porters set out without fear on the Ho Chi Minh Trail which was a great expansive network of roads and footpaths. The heroic porters carried as much as 25 kg to 70 kg of weight on their backs or bicycles. They did not fear that they might fall over in the deep valleys. They bravely walked on the narrow, dangerous roads that marked the treacherous routes. They also did not feel afraid of being shot down by aircraft guns. They put all their fears aside and walked on to maintain the supply line. This fact showed that the porters were heroic and patriotic.

(b) a woman soldier.

Ans: The Vietnamese women played an important role in the US-Vietnam War. They were both warriors and workers. As warriors and soldiers, the Vietnamese women constructed six air strips, they neutralized thousands of bombs and went on to shoot down fifteen planes. There were 1.5 million Vietnamese women in the regular army, the militia, the local forces and professional teams. The women workers were also engaged as porters, nurses and construction workers.

Q.9.What was the role of women in the anti-imperialist struggle in Vietnam? Compare this with the role of women in the national struggle in India. [Textual Question]
Ans: We have read that Vietnamese women contributed to the resistance movement as workers as well as warriors. They were employed as porters carrying 25 kg of food and war materials on their delicate backs.
They served as nurses to the wounded. They even went on to dig tunnels so that the imperialist attacks could be thwarted by hiding Vietnamese army in the tunnels. They worked bravely to neutralize thousands of bombs and shooting down the enemy planes. Nearly 1.5 million women workers were in the army. They helped in keeping strategic roads clear and even guarded the key points. It is difficult to imagine the state of the Vietnamese freedom struggle with the active role of Vietnamese women.
Women in Vietnam showed same valour and patriotism as Indian women had shown during India’s freedom struggle. Aruna Asaf Ali, Vijayalakshmi Pandit, Indira Gandhi, Rani Lakshmibai — all had contributed in their own way to the freedom struggle of India. In Nagaland, 13-years-old Rani Gaidiliu stood up in revolt against the British forces. She was caught and imprisoned for life in 1932. She spent the years 1932 to 1947 in dark cells of various jails in Assam. She was freed in 1947 when India gained freedom.

0 comments:

Post a Comment

Please leave your comment

what where
job title, keywords or company
city, state or zip jobs by job search